Onderwijs en sportieve activiteiten met Spaanse alano

Artikel gepubliceerd in het tijdschrift El Mundo del Perro, eind december 2012.
Auteur: Sergio López Martínez, fokker van de affix Collado del Diablo.

Ik dank uit deze lijnen de kans die The World of the Dog mij geeft om mijn ervaring als fokker en amateur bij te dragen aan de Spaanse Alano en aan de trainings- en sportactiviteiten.

De Spaanse Alano is in de loop van de tijd geselecteerd om te jagen en wilde dieren te vangen. Hij is door de jaren heen gekomen om de kwaliteiten te behouden die hem een ​​duidelijke identiteit geven, zoals zijn adeldom, moed, kracht en aangeboren identiteit. dispositie voor grip en prooi. Het feit dat hij een ras is met een onmiskenbare jachtgeest, maakt hem eigenaar van zijn eigen natuurlijke aanleg die hem in staat stelt zeer diverse sportactiviteiten uit te voeren, waarin hij een grote rol kan spelen.

Zijn grote intelligentie, gecombineerd met de sterke en onvermoeibare morfologie van de Alano, stelt ons in staat om het in ons leven te integreren in alledaagse sportactiviteiten zoals joggen, zwemmen, excursies, enz … het kunnen genieten van onze hondentevredenheid bij veel verschillende jachtervaringen . We worden daarom geconfronteerd met een veelzijdige hond, met goede vaardigheden, die snel leert en zich gemakkelijk aanpast aan het leven in de stad.

Zoals met elk ras, is het belang van gehoorzaamheidstraining van groot belang. Een Alano moet weten wat zijn plek is en wat hij wel of niet kan doen, een vol leven te hebben om actief deel te nemen aan ons dagelijks leven. Een basisopleiding is meer dan aangeraden, niet alleen voor de Alanen, maar voor elk ras, we denken dat de slechte gewoonten die worden opgedaan als ze puppy’s zijn, een probleem kunnen worden als de hond volwassen wordt.

Het trainen van een Alano in elementaire gehoorzaamheid is eenvoudig en stelt ons in staat om een ​​heel speciale verbinding met onze hond tot stand te brengen, het is leuk, gemakkelijk en zal de perfecte manier zijn om later te genieten van de meest uiteenlopende situaties van het leven in de samenleving. Vanaf de vroegste leeftijd wanneer hun leervermogen maximaal is, zullen we er rekening mee houden dat hun evolutie zal afhangen van het socialiseringswerk dat de puppy heeft, van de fokker tot het deel uitmaakt van ons gezin. Een puppy met een veelheid van geleefde ervaringen is meer ontvankelijk voor leeractiviteiten dan iemand die ze mist en wordt gemakkelijk afgeleid door elke stimulus.

Dat onze Alano de basisbestellingen begrijpt en gehoorzaamt, maakt het voor ons veel gemakkelijker om samen te leven in het gezin en met onze directe omgeving, als een hond met wie we overal naartoe kunnen gaan en ons in verschillende situaties op de juiste manier gedragen.

Zodra onze Alano die basisopleiding heeft, is het mogelijk om dieper in te gaan op enkele van de vele kwaliteiten die ze hebben en te genieten van het beoefenen van canicross, hondenfrisbee, zwemmen, zoeken en redden en trainen als honden voor therapie. Vandaag heeft de race talloze fans binnen en buiten onze grenzen met kopieën die in al deze disciplines zeer goede resultaten opleveren.

We mogen niet vergeten dat de specialisatie die met zijn selectie is bereikt, de fysieke en psychische kwaliteiten van Alano voldoende heeft gemaakt om deze activiteiten met succes uit te voeren, structuren te laten verlopen, een goede fysieke achtergrond, instinct van prooi, doorzettingsvermogen en doorzettingsvermogen onder anderen.

Aan de andere kant, wanneer we het hebben over alano als een sportwerkhond, gaan we een onderwerp in dat bij meer dan één gelegenheid tot controverse heeft geleid. Het eerste ding om in gedachten te houden is dat dit ras is geselecteerd voor jagen niet voor bewaking en verdediging en daarom moeten we objectief zijn voordat we beginnen met trainen en ons afvragen of de capaciteiten van onze hond, als individu in het bijzonder, de geschikt om optimale resultaten te geven bij sporttraining. Vanwege het uitgebalanceerde karakter en het jagersinstinct moet de training in RCI of mondioring een enigszins andere benadering volgen dan die van herdershonden, aangezien hun evolutie in de oefeningen iets langzamer verloopt dan bij Belgische of Duitse herders. Maar met consistentie en een goed trainingsplan aangepast aan hun specifieke kenmerken, kunnen we met onze vleugel goede resultaten behalen, plezier hebben en het scala aan activiteiten uitbreiden om ermee te oefenen.

En tot slot wil ik benadrukken dat hoewel de polyvalentie en veelzijdigheid van de Alano een octrooi is, het de verantwoordelijkheid is van fokkers, verenigingen en amateurs om een fokwerk te doen gebaseerd op de voorouderlijke functionaliteit, die niets anders is dan de greep van vee en groot wild. Al hun bekwaamheden en kwaliteiten, die het zijn unieke essentie geven, zijn te danken aan de selectie van fokmonsters, die hun taken perfect hebben vervuld en die in de loop der jaren de optimale morfologie en het karakter hebben gemodelleerd om ze uit te voeren. Weerstand, robuustheid, snelheid, gezelligheid en zijn evenwichtige, serieuze en nobele temperament onderscheiden hem en maken Alano tot een hond die niet onverschillig laat. Dat is de geest van de Spaanse vleugel die het een uniek ras maakt en dat we moeten behouden. Het reciteren van de baby om andere kenmerken op te lossen is naar mijn mening een vergissing, aangezien de Spaanse deugden de fantastische deugden vormen die de Spaanse Alano maakt.