Temperament

De Alano Español

De Alano heeft een pittig, dominant karakter, maar toch is de hond goed te controleren door zijn eigenaar. Een Alano is onderdanig naar zijn baas, als die een goede en duidelijke roedelleider is. De Alano is een vriendelijke, speelse en sportieve hond. De evolutie van de Alano doorheen de geschiedenis zorgt ervoor dat het een zeer aanhankelijke hond is met zijn familie en de mensen die hij kent. Daarenboven zijn ze erg geduldig en kunnen ze goed om met kinderen.

De Alano staat bekend omwille van zijn betrouwbaarheid, stabiliteit, gehoorzaamheid en het feit dat hij weinig blaft. Als een Alano opgroeit met of gesocialiseerd wordt met andere dieren, dan kan hij met hen ook goed overweg. De Alano is van nature uit gereserveerd naar vreemden toe, maar kan opgevoed worden om anders om te gaan met vreemden. Sommige Alano’s gaan speels bij vreemden om, terwijl anderen gereserveerd kennismaken en dan (vriendelijk) in de buurt blijven.

De Alano kan zijn baasje beschermen indien dat nodig is. Hij is een toegewijde, trouwe, harde werker die kan vechten tot de dood met een wilde beer, stier of zwijn. Een Alano haakt pas af als hij daartoe het commando krijgt van zijn baasje. Een Alano is evenwichtig, stabiel en zelfverzekerd met een hoge pijngrens. Ze zijn beschermend en sterk, maar absoluut niet agressief. Een Alano is gevoelig voor de stem van zijn baas en heeft geen harde aanpak nodig. Zoals alle type Molossers dient een Alano Espagñol een dominante eigenaar te hebben die het gedrag van een hond instinctief begrijpt.

Het karakter van een Alano is pas ontwikkeld als hij volwassen is; dit is meestal rond de leeftijd van 2,5 jaar. Omdat het ras gefokt is om te werken in groepen is hij sociaal en speels met andere honden. Ze genieten van een goede speelpartij en spelen voor het plezier en niet om hun krachten te tonen. Ondanks dat zal een Alano niet afdruipen als een hond de confrontatie met hem aangaat. Alano’s zijn zeer energiek, verbazingwekkend behendig als een katachtige en kunnen vanuit stilstand zeer hoog springen, vooral tijdens hun eerste levensjaren.

Veel jonge Alano’s hebben de neiging om op spullen te kauwen. Het is handig om hen aan te leren in een bench te zitten voor als je niet thuis bent. De Alano is een echt roedeldier. Het is dan ook absoluut afgeraden hem hele dagen alleen thuis te laten. Voor mensen die de hele week werken is hij daarom niet geschikt. Een Alano heeft veel beweging nodig, houdt er niet van om vaak alleen te zijn, is zeer gehoorzaam en goed te trainen. Een Alano kan overigens ook perfect meedraaien in diverse hondensporten, zoals bv. flyball, behendigheid, speuren, pakwerk, maar ook als hulphond, reddingswerker, etc…

Mijn persoonlijke ervaring met mijn Alano’s is dat deze honden de gemoedstoestand van mensen aanvoelen. Daarom gebruik ik hen in mijn psycho-therapeutische praktijk als therapiehonden.

Als besluit kunnen we stellen dat de belangrijkste karaktereigenschap van de Alano kan vertaald worden in de woorden “veelzijdigheid” en “aanpassingsvermogen”!