Rasstandaard

Algemene verschijning

De Alano Español is van oudsher een hond die wordt gebruikt voor het hanteren van wildvee, evenals voor het jagen. Bij de algemene verschijning van de Alano merken we op dat het een hond is van het type molossoid eumetrish. Hij heeft een recht profiel en is lang, harmonieus en rustiek. Hij is uitermate functioneel, gezegend met een grote behendigheid, snelheid en weerstand. Zijn elastische bewegingen doen denken aan die van een katachtige. Hij heeft een vierkant uitziend hoofd (Brachycephalisch) met een brede en stevige schedel. De nasofrontale depressie is erg gemarkeerd. De mond is kort, breed en diep.

Karakter en gedrag

Als onderdeel van zijn taken heeft de Alano altijd al gewerkt met andere honden van hetzelfde ras en van hetzelfde geslacht of anderen (Podencos, Villanos, Mastins of andere bloedhonden). De Alano is daarom een gezellige en sociale reus die gemakkelijk met andere honden kan leven. Hij heeft een groot leervermogen en uitstekende werkhondvaardigheden, waarbij hij de functionaliteit, schoonheid en zijn vermogen tot grote inspanningen combineert met een aangeboren gehechtheid aan de mens.

Als gezinshond is hij makkelijk op te voeden, erg aanhankelijk en geduldig met kinderen.

Belangrijke verhoudingen

De lengte en de snuit moet tussen de 35-37% van de totale hoogte zijn. De lengte van de romp moet 10% hoger zijn dan de schofthoogte. De borstomtrek moet 25% groter zijn dan de schofthoogte.

 1. 1. Hoogte aan de schouders.
 2. 2. Hoogte tot de staart.
 3. 3. Lengte van het lichaam.
 4. 4. Diameter van rug tot borstbeen.
 5. 5. Borstomtrek.
 6. 6. Omtrek van de voorste ledematen.
 7. 7. Omtrek van de achterste ledematen.
 8. 8. Breedte van de romp.
 9. 9. Lengte van de kop.
 10. 10. Lengte van de schedel.
 11. 11. Lengte van het gezicht.

Eigenschappen in detail

Hoofd

Het is een brachycephalische hond met een groot en sterk kubusvormig hoofd.

Craniale regio

De Alano heeft een lichtjes bolle, platte schedel tussen de oren. De schedel is breed en sterk met gemarkeerde, afgeronde voorhoofdsholtes. De cranio-faciale lijnen moeten parallel zijn. Een lichte convergentie wordt getolereerd maar is niet wenselijk. Deze lijnen lopen nooit uiteen. Er is een duidelijke depressie tussen de voorhoofdsholtes. De temporale spieren zijn zeer sterk ontwikkeld. De achterhoofdskam wordt onderdrukt door de ontwikkeling van grote spieren, waarbij de jukbeenbogen prominent aanwezig zijn. De huid moet glad zijn en er mag geen sprake zijn van rimpels, behalve tussen de oren als de hond attent is.

Nasofrontale depressie

Deze is zeer duidelijk zichtbaar.

Gezichtsregio

 1. 7/11. Verhouding schedel/kop.
 2. A. Lengteas van de schedel.
 3. B. Lengteas van het gezicht.

Neus

De neusgaten zijn wijd en open. Er is sprake van een grote truffel. De neus is altijd gepigmenteerd met zwart.

Snuit

De snuit is korter dan de schedel, vierkantig en zeer breed en diep. Meestal is deze 37% van de totale lengte van het hoofd en is nooit minder dan 35%. De snuit mag geen rimpels vertonen. De kin is breed en sterk. Hij is ook makkelijk waarneembaar van de voorkant te zien.

Lippen

De lippen zijn matig dik. De bovenste lip hangt enigszins naar beneden en bedekt de lagere lip die nauwelijks zichtbaar mag zijn als de mond gesloten is. De lippen zijn altijd zwart.

Kaken en tanden

Deze zijn maxillair goed ontwikkeld. De tanden zijn krachtig en gezond. De snijtanden moeten groot en goed uitgelijnd zijn. De korte en brede hoektanden liggen ver uit elkaar. De ideale kaak bevindt zich in een omgekeerde schaar. Het buitenoppervlak van de bovenste snijtanden is in contact met de binnenkant van de onderste snijtanden. De afwezigheid van de eerste premolaar is geen defect.

Wangen

De wangen zijn goed ontwikkeld en vallen nooit overdreven op.

Ogen

De ogen zijn middelgroot en uit elkaar geplaatst. Ze zijn afgerond van uiterlijk. De kleur is hazelnoot oranje of geel, ongeacht de kleur van de oogleden. De oogleden zijn strak en sterk gepigmenteerd met zwart. De serieuze expressie wordt ondersteund door een doordringende blik die kenmerkend is voor het ras.

Oren

De oren zijn goed van elkaar gescheiden. Ze zijn meestal gesneden aan de basis en licht afgerond en puntig. Ze zijn klein. Als ze niet worden geknipt, worden ze afhangend gedragen en goed aangebracht tegen het achterste deel van de wangen.

Voorpoten

Salomon

De voor- en zijkant van de poten moeten lang, recht en goed gefixeerd zijn. De botten zijn sterk en goed ontwikkeld.

Schouder

De schouder is lang, breed en schuin. Het spierstelsel van de Alano is breed en sterk. De hoek van het schoudergewricht is ongeveer 100 graden.

Arm

De arm heeft een lange, stevige humerus met een goed ontwikkelde spiermassa. Beide armen moeten parallel zijn aan elkaar.

Ellebogen

Deze zijn parallel aan het middelste vlak van het lichaam. Ze zitten niet te vast aan de thorax.

Onderarm

De onderarm is lang en recht. De botten zijn stevig en de spieren steken uit.

Carpaal gewricht

Het carpaal gewricht is kort en krachtig.

Metacarpaal gewricht

Het metacarpaal gewricht is lang en sterk. Het moet matig gehoekt zijn en nooit verticaal.

Voorvoeten

De voorvoeten zijn breed, typisch rustiek, sterk en hebben dikke kussens. De vingers zijn gebogen, stevig en liggen enigszins uit elkaar. De klauwen zijn kort en krachtig. Kattenvoeten of haasvoeten zijn ongewenst.

Achterpoten

De achterpoten zijn sterk gespierd en goed ontwikkeld, zonder overdrijving. Ze zijn goed geïmplanteerd en correct gehoekt.

Dijen

De dijen zijn lang en gespierd.

Knieën

De knieën staan parallel. De femero-tibiale hoek is ongeveer 120 graden.

Benen

De benen zijn lang, gespierd en hebben sterke botten. De pezen zijn sterk en duidelijk zichtbaar.

Spronggewricht

De gemiddelde lengte komt overeen met 30% van de schofthoogte. Het tibiotarsale gewricht vormt een hoek van ongeveer 130 graden.

Metatarsaal gewricht

Het metatarsaal gewricht is lang en sterk. Het is perfect geïmplanteerd.

Achterste voeten

Vergelijkbaar met de voorste voeten die iets kleiner zijn.

De rest van het lichaam

Hals

De hals is zeer sterk, recht en relatief kort en breed. De huid is losser dan de rest van het lichaam met een lichte dubbele kin die nooit overdreven zal opvallen.

Lichaam

De lengte van de romp is gelijk aan 110% van de schofthoogte. De achterlijn moet recht zijn of iets stijgen, maar mag nooit naar beneden gaan.

Rug

De Alano heeft een gespierde en sterke rug.

Lumbale omgeving

Deze moet relatief lang en breed zijn met een sterke spiermassa.

Kruis

Het kruis is breed, sterk en licht hellend.

Borst

De borst volgt een lijn die geleidelijk omhoog gaat in de richting van de buik.

Staart

De staart is gemiddeld dik aan de basis en verfijnt naar het einde toe. In rust kan de staart zeer open en haakvormig zijn, in actie wordt hij relatief hoog gedragen en enigszins op de rug gespannen. Het haar is dichter dan derest van het lichaam, maar wordt nooit als lang beschouwd.

Huid

De huid is dik, vastgemaakt aan het lichaam. Het is licht elastisch, maar losser in de nek en op het hoofd.

Haar

Het haar van de Alano is kort en dik. Het is strak met een korte, dunne ondervacht.

Kleuren

De Alano kan voorkomen in alle tinten van geel tot bruin, gestroomd, zwart gestroomd, beige, grijze tinten en met witte vlekken.

Alana

Beweging

Het gewicht wordt op de voorpoten overgebracht, waardoor de Alano Español ritmische bewegingen krijgt, vergelijkbaar met die van grote katachtigen. De draf is langwerpig en lijkt op lopen. De galop is snel en elastisch met grote stappen. De beweging is dynamisch en resistent.

Hoogte

De Alano is 58 tot 63cm voor mannen en 55 tot 60cm voor vrouwen. Merk op dat er een harmonie moet zijn tussen grootte en gewicht.

Gewicht

De Alano is 30 tot 40kg voor mannen en 25 tot 35kg voor vrouwen. Merk op dat er een harmonie moet zijn tussen grootte en gewicht. Er is een tolerantie van 2cm.